Sportul tradiţional al românilor, inspirat din tradiţiile geto-dacilor?

Oina, sportul tradiţional al românilor, este posibil să fi fost descoperită şi practicată de strămoşii noştri geto-daci, în timpul transhumanţelor. Dacă este să vorbim de certitudini cu privire la existenţa şi apariţia oinei pe teritoriul principatelor române, atunci putem invoca un hrisov pe care a fost pusă pecetea voievodului Vlaicu Vodă (1325-1377).

Se întâmpla în anul 1369, când domnitorul, spun cărturarii vremii, a încercat să scoată din monotonie atmosfera de la curte şi şi-a pus cavalerii şi domniţele să joace un joc folosind o bâtă cu care să lovească o minge.

Oina, obligatorie în şcoli

Mult mai târziu, aproape de sfârşitul secolului XIX, intelectualul român Spiru Haret face demersuri pentru instituţionalizarea oinei. El conferă sportului tradiţional caracterul de joc sportiv. După reforma din învăţământ a lui Spiru Haret s-au făcut demersuri pentru ca oina să devină un sport obligatoriu în şcoli, mai ales în cele de băieţi.

Abia în anul 1898, la Bucureşti, se organizează primul Campionat Naţional de Oină. Din cele peste 20 de echipe care au participat la această competiţie, câştigătoare a fost echipa Liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila.

citește mai mult: Adevărul despre daci