Învață Regulile Jocului

Invatarea jocului de oina presupune mai intai insusirea aruncarii si prinderii mingii, aruncarii ei cu precizie la diferite distante. Este necesara o buna viteza in alergare si deprinderea de a aprecia cat mai exact distanta de adversar.

In sfarsit, trebuie sa exersati «bataia» mingii cu bastonul, pentru a ajunge s-o loviti cu forta si s-o trimiteti cat mai departe, in terenul de joc. Oina se poate practica de la varsta de 7-8 ani, intre doua echipe alcatuite din cate 11 jucatori.

Jocul este condus de un arbitru principal si de doi arbitri de linie. Prin tragere la sorti, o echipa va incepe jocul «la bataie», cealalta «la prindere».

La fluierul arbitrului, echipa de la bataie incepe jocul, adica un jucator serveste mingea primului jucator aruncand-o usor in sus, iar acesta trebuie s-o loveasca cu bastonul pentru a o trimite cat mai departe in terenul de joc, favorizand astfel coechipierilor ragazul sa fuga prin culoarul de ducere. Cei de la prindere, daca au prins mingea, o paseaza intre ei, pentru a gasi momentul de a o arunca si lovi pe unul din jucatorii adversi, care urmaresc cu atentie pasele si se feresc, se apara cu mainile, de a nu fi loviti cu mingea.

Fiecare lovitura reusita, de atingere a adversarului in orice loc afara de palme, se socoteste 2 puncte, in final echipa care intruneste cel mai mare punctaj castiga jocul. Dar regulamentui jocului prevede detalii privind acordarea punctelor, ce pot si ce nu pot face jucatorii in teren in timpul partidei, fie ca sunt la «prindere»,fie ca sunt la «bataie».

Important este ca jocul e foarte accesibil, foarte atractiv, dinamic si, prin elementele sale de tehnica si tactica, satisface gustul copiilor de intrecere. O partida se desfasoara in doua reprize, cu o pauza de 5 minute intre ele. O repriza dureaza atat cat jucatorii echipei de la bataie trec toti la «bataia» propriu-zisa a mingii cu bastonul.

Terenul pe care se practica oina are dimensiunile de 70 m lungime si 32 m latime. El este marcat cu linii albe, vizibile, care ii determina zone si culoare, spatiul de 3/4, careurile si liniile de bataie, de fund si de asteptare.

Mingea de oina are diametrul de 8 cm, greutatea de 180 gr, este confectionata din piele si umpluta cu par de cal, bou sau porc. Bastonul este din lemn de esenta tare, lung de circa 1 m, cu un diametru de 3-5-6 cm.

Echipamentul jucatorilor se compune din: pantofi usori de sport, chiloti si maiou sau tricou de sport.

Minioina, prin regulile sale mai simplificate, va ofera posibilitatea de a juca si insusi cu mai multa usurinta oina. Cele doua echipe care se intrec sunt formate din cite 6 jucatori in teren si 2 jucatori de rezerva. O partida se disputa pe durata a doua seturi. Un set este compus din trecerea unei echipe atat pe la «bataie» cat si pe la «prindere». in pauze se pot schimba maximum doi jucatori. La «bataie» jucatorii se afla in ordinea numerelor de pe tricou, iar cel care bate mingea si-o va servi singur.

In teren, in timpul jocului se vor afla cel mult 3 jucatori -2 venind de la linia de plecare si altul de la linia de intoarcere. in rest, regulile de aruncare, de lovire, de prindere sunt ca in jocul de oina, punctele care se acorda fiecarei echipe, in cele doua seturi, vor determina rezultatul partidei. Jocul este condus de 2 arbitri.

Terenul de minioina are dimensiuni mai reduse, jucatorii avand o asezare in teren putin diferita ca in jocul propriu-zis de oina. Pana la varsta de 11 ani, in partidele jucate intre echipe de fete sau baieti, mingile si bastoanele vor avea dimensiuni mai reduse.

La «bataie»- echipa a carei jucatori trebuie sa bata, pe rand, mingea cu bastonul. Se considera a fi echipa in aparare.

La «Prindere» - echipa a carei jucatori sunt pe teren, pe locurile lor si incearca sa prinda mingea batuta de adversari, pentru a o juca. Se considera a fi echipa in atac.

Joc Inchis- cand mingea nu mai este in joc si in spatele liniei de plecare sau intoarcere se afla trei jucatori.

Joc Deschis - cand jocul se desfasoara.

Marcaj - situatia in care jucatorii de la «prindere» sunt impiedicati sa joace mingea, de catre jucatorii adversi patrunsi in teren.

Prezentarea jocului de oina

Video realizat de Asociatia Oina, cofinantat de Ministerul Culturii - Administratia Fondului Cultural National