Oina se relansează » Proiect național de promovare

Peste 25 de licee din marile orașe ale României s-au alăturat unui proiect de relansare și promovare a sportului național românesc în școlile din România.

Proiectul se numește ”Recuperarea sportului tradițional românesc: Oina, în marile orașe din România” și a fost lansat de Fundația Student Plus, în parteneriat cu Federația Română de Oină.

Otilia Lazăr de la Colegiul Național Catolic ”Sf. Iosif” – Bacău e una din profesoarele de sport implicate în acest proiect și a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă.

”Oina a devenit de peste doi ani sportul național al României, dar asta nu s-a tradus în sponsorizări deoarece este un sport jucat mai mult de echipe de amatori, care ajung să vină la meciuri în portbagaj. Puținii care au auzit de acest sport nu știu mai mult decât că e un fel de baseball mioritic. E trist să afirmi că jocul de oină este sportul național al românilor, însă noile generații să nu aibă habar ce este oina și cum se practică.”, a afirmat Otilia.

”Am învățat adevăratul joc de oină. Un joc complex, în care îți trebuie o viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu bastonul.”, a mai spus prof. Otilia Lazăr.

Pe lângă cei 25 de profesori incluși deja în proiect, Federația Română de Oină speră să mai atragă și alți dascăli din liceele urbane interesați de predarea acestui sport.

sursa: Gazeta Sporturilor