2018 – An european al patrimoniului cultural

Comisia a înaintat pe data de 30 august a.c. Parlamentului European și Consiliului o propunere pentru desemnarea anului 2018 ca An european al patrimoniului cultural. Astfel, Comisia dorește să evidențieze rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea unui sentiment comun de istorie și identitate.

Prin situri arheologice, arhitectură, castele medievale, tradiții folclorice și arte, patrimoniul cultural al Europei ocupă un loc central în memoria colectivă și identitatea cetățenilor europeni. Bogata sa diversitate națională, regională și locală a UE este un catalizator unic pentru schimburi între persoane de toate vârstele și din toate culturile și contextele sociale. La nivel local, patrimoniul cultural al Europei promovează coeziunea și integrarea socială, prin regenerarea zonelor neglijate, prin crearea de locuri de muncă ancorate la nivel local și prin promovarea unui sentiment împărtășit de apartenență la comunitate. Acest lucru este valabil și la nivel european, când vizitatori din Europa și din afara ei află mai multe despre Abația Cluny din Franța, Arhiva coroanei Aragonului din Spania sau portul istoric al orașului Gdańsk din Polonia, pentru a oferi câteva exemple.

Iată de ce, în special într-o perioadă în care comorile culturale ale lumii sunt în pericol și sunt distruse în mod deliberat în zonele de conflict, Comisia consideră că patrimoniul cultural merită un An european în 2018. Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Patrimoniul nostru cultural este mai mult decât memoria trecutului nostru, este cheia viitorului nostru. Un An european al patrimoniului cultural va fi o oportunitate de sensibilizare în privința importanței sociale și economice a patrimoniului cultural și de promovare a excelenței europene în acest sector. Fac apel la Parlamentul European și la Consiliu să sprijine propunerea noastră și invit toate părțile interesate să contribuie la asigurarea succesului acestui an.”

sursa: Comisia Europeana – comunicate de presa