”Asta-i Oină, tată!”

Septembrie 2016 – a început școala. Observând copiii în drumul lor spre școală în prima zi a anului, remarc câteva fete îmbracate în fustițe cu ii și încălțate în teniși. Nici nu mai contează cât de tradițională este ia purtata astăzi de domnișoare, ci faptul că partea de tradițional din cultura noastră începe să se adapteze și să-și facă loc în segmentul ”cool” al tendințelor. Pentru că, desigur, orice adolescent își alege cu atenție vestimentația, mai ales în prima zi de școală. Poate că și prezentul ce-l trăim acum, unul al globalizării, face ca, mai mult sau mai puțin conștient, oamenii sa fie preocupați de a-și întări și a-și prezenta identitatea. Noi, cu siguranță, ne bucurăm să vedem cum românii tineri devin din ce în ce mai deschiși față de simbolurile naționale, fără a fi vorba de naționalism, ci mai degrabă de o acceptare matură a originii și o dispoziție de a se bucura de aceasta, atunci când chiar avem motive să ne bucurăm.

Devine evident că, prin disponibilitatea de adaptare și de reîmprospatare, se pot integra valori naționale și tradiționale românești, acolo unde ele pot fi duse mai departe, și anume în rândul tinerilor. Tocmai pe aceasta premiză se bazează și proiectul nostru, ”Recuperarea sportului tradițional românesc: OINA, în marile orașe din România”. Pornind de la ideea că avem nevoie de un sport de masă, care să fie practicat la scară largă, de dragul sportului și fără a fi știrbit de interese financiare și industrializat, am cugetat în echipă si am decis că oina are nevoie de o promovare modernă, o cercetare sociologică serioasă și, mai ales, de implicarea profesorilor de educație fizică din școlile noastre. Așă că, împreună cu asociațile partenere (Fundația Student PlusFederația Română de Oină, Facultatea de Sociologie UVT, APSES, prin sprijinul financiar acordat de AFCN), am hotărât să contribuim la readucerea oinei în tendințe și în atenție.

Oina a redevenit sportul nostru național în 2014, dar ea nu a dispărut niciodată cu totul, fiind practicată mai ales la sate. Prin eforturile Federației Române de Oina, acest sport frumos a început sa câștige teren în ultimii ani, prin organizarea de campionate, tabere pentru elevi, cluburi sportive etc. Deocamdată aflăm că oina noastră are mare succes și este apreciată pe la competițiile de sporturi tradiționale din străinatate, unii considerând că este chiar un joc mai frumos decât ”verișorul său american”, baseball-ul (există zvonuri neconfirmate cum că oina ar fi strămoșul baseball-ului). Dar tocmai acest lucru ne motivează și mai mult pentru a înclina balanța și spre popularitatea autohtonă.

Pentru a readuce cu adevărat oina pe agenda sportivă a întregii țări, intervenția este necesară în marile orașe, pentru ca acestea să devină poli de răspândire, modele pentru celelalte localități din România. Din acest considerent, au fost recrutați cei 25 de profesori din marile orașe din România, pentru a participa la cursul de inițiere în oină desfășurat la Eforie Nord în perioada 1-7 septembrie, anul curent. Aici are loc primul lor contact, ca și al nostru, cu jocul de oină. Așa că, pe plaja de la Eforie, am avut ocazia să experimentăm un joc dinamic nu numai pentru jucători, dar și pentru public. Zilnic am avut parte de spectatori dintre turiștii aflați în vacanță și ne-am bucurat să auzim că jocul nostru este recunoscut, și mai ales prezentat, cu oarece mândrie copiilor: “Asta-i Oină, tată!”. Învățăm cum oina implică atât calități fizice, motrice, cât și dezvoltă strategia și acel spirit sportiv autentic care face ca jocul sa fie agreabil, pe langă faptul că este foarte incitant, fiecare moment fiind plin de acțiune. Federația Română de Oină se arată deschisă la propuneri de adaptare a regulamentului de joc, pentru a putea fi jucat pe diverse terenuri de dimensiuni diferite, pentru a putea fi jucat de toate vârstele, fie și într-o formă simplificată.

Cu toții am prins multa energie și drag de oină în săptămâna noastră de antrenament! Dar nu ne oprim aici, continuăm sa ne facem temele, să promovăm sportul și valorile naționale, rămânem o  echipă. Profesorii de educația fizică lucrează la planurile de lecții de oină, pentru a le încorpora in programul noului an școlar, planifică evenimente, competiții, în colaborare cu noi, echipa de proiect, care ne asigurăm că eforturile lor sunt vizibile și inspiră și pe alții. Acum suntem cu toții convertiți: Vrem oină în România! Pentru că este mai mult decat un simplu sport, este o sinergie generatoare de vitalitate, coeziune și identitate în comunitatea noastră națională.

Echipa de proiect OinăRomânia